Unde alegem să lucrăm

Cu siguranta, dupa atatea experiente si lectii invatate as alege sa lucrez intr-o organizație cu ... sens. Cred in organizațiile cu sens. În necesitatea de a lucra și de a face parte dintr-o organizație care are scopuri clare și oferă angajaților acel cadru prin care munca lor capătă un sens indiferent de poziția pe care o ocupă în organigramă.

Petrecem atât de mult timp din viață la locul de muncă, în jur de 2.200 ore pe an, aproximativ 2920 ore / an le petrecem în somn, dacă dormin în medie 8 ore / noapte, și circa 1300 ore în trafic până în momentul când pandemia ne-a mutat biroul acasă și orele petrecute în mașină, autobuz, metrou sau uber le-am transformat în altceva și le-am dat o altă dimensiune... Iar restul rămâne viața noastră „conștientă”, dacă alegem să trăim o astfel de viață.

 

Indiferent de schimbările de paradigmă existente în prezent pe piața muncii, la nivel global sau local, trăim încă o treime din viața noastră adultă la locul de muncă. Iar dacă până nu demult ne petreceam timpul într-un spatiu deschis, printre cabluri, ecrane, colegi, cani de cafea, lideri,  nurofen pentru dureri de cap, realizări, eșecuri, neînțelegeri, ținte de atins, probleme de rezolvat și liste de făcut, acum, lucrăm într-un spațiu virtual, uneori bem impreună o cafea virtuală, mai împărtășim o știre, o glumă, o mică bârfă, cu alte cuvinte, am învățat să ne adaptăm și să ne acceptăm unii pe alții așa cum suntem: cu urletele, bormașinile, miorlaăturile din fundal, cu penele de net și de curent (și uneori si de căldură) și cu toate celelalte.

 

Cel mai probabil de aceea cred în organizațiile cu scop și am integrat această credință în viața mea. Pentru că, în cele din urmă, este vorba de a trăi o viață cu sens. Este vorba de a te vedea ca parte a unui întreg mai mare, de alinierea ta cu tine și restul lumii, despre sharing (nu am gasit un cuvânt mai potrivit în limba română), despre adaptare,  empatie, învățare continuă și găsirea unui sens în tot ceea ce facem. Este vorba despre tot ceea ce contează pentru tine, care te conduce mai departe și te face ... cel puțin sa te simti realizat, daca nu fericit... 

În mediul actual extrem de presurizat și competitiv în care lucrăm, oamenii fie ajung în prag de burn out, fie pleacă. Și nu aș da vina pe globalizare, recesiune, criză, concurență, nevoia de creștere, ținte de performanță dure pentru această presiune pe care o simțim din cap până în picioare. Pentru că de cele mai multe ori ne punem pe noi înșine și pe ceilalți sub presiune, într-un mod extrem de absurd. Suntem talentați să facem totul mai complicat și mai stresant decât este și să ne plângem după aceea. Suntem mai pricepuți să ne victimizăm sau auto-invinuim decât sa visam și să fim vizionari. Iar abilitatea de a alerga întruna după  ... nimicuri a atins deja un nivel maxim. 

 

Dar pana la urma ce este o organizație cu ... sens? Uneori mi se pare mai ușor să definesc ceva spunând ce nu este. De exemplu, a fost mult mai ușor să scriu despre 100 de lucruri care nu-mi plac la mine și extrem de dificil să găsesc 100 de lucruri care îmi plac la mine.

Deci ... o organizație cu sens NU este o organizație formată din roboți. Nici un loc în care toată lumea țipă la toată lumea, nimeni nu ascultă pe nimeni și nu se ajunge niciodată la un punct comun. De asemenea, NU este un loc pentru cei care nu pot vedea dincolo de propriul interes și nu pot accepta interesul general, al întregii organizații. Într-o organizație cu sens, oamenii NU sunt apatici/indiferenți cu privire la produsele care ajung la consumatorul final și NU evită sp se implice în acțiuni de voluntariat.

Cu siguranță, o organizație cu sens nu este construită pe vechea paradigmă: „îmi plătești X pentru a livra Y”. Aș numi această paradigmă „performanță condiționata”, deoarece este similară cu parentingul condiționat sau cu iubirea condiționată: „dacă faci X, îți voi da Y”. „Dacă ești un copil cuminte, îți voi cumpăra o jucărie nouă”. „Dacă mă iubești, .....” completați voi.

 

Deci, ce este o organizație cu sens? Acum este mai ușor să o explicam... wink

O organizație cu sens este ...un loc cu oameni capabili să gândească cu propriul cap, să creeze ceva din nimic, să comunice în timp ce ascultă si punctul celuilalt de vedere si se „incalta” pentru cateva minute cu pantofii celuilalt pentru a înțelege, accepta, integra...

Este un loc în care simti că lucrezi pentru ceva mai mare decât doar profit si ca scopul organizatiei este congruent cu tine, devine si scopul tau si asta te face sa te simti in cea mai mare parte a timpului implinit, motivat, inspirat. Simti ca faci parte dintr-o comunitate si ca munca ta conteaza.

Pentru ca acea organizatie cu ... sens, cu siguranță își încorporează valorile în business, un business născut dintr-o viziune care are o poveste frumoasa in spate și la această rețetă se adaugă celelalte ingrediente obligatorii, cum ar fi principiile și unele reguli de bun simț, caracterul, leaderi care conduc prin exemplu nu prin diplome sau forță brută.

Si acea organizatie are o cultură. O cultură a scopului. Un scop bine gandit, orientat pietei, tendintelor si oamenilor care lucreaza pentru realizarea lui, un scop clar, transparent, concret si util.

Si rezultate pe termen lung, nu doar pe termen scurt, recunoasterea contributiei și, desigur ... talente, multe talente. De aceea, managementul talentelor a fost dezvoltat într-o asemenea măsură: avem nevoie mai mult decât oricând de talente. Un talent fiind acea persoană care alege să iasă din cercul său de normalitate și e capabil sa faca imposibilul posibil.

 

Last but not least, o organizatie cu sens este aceea in care expresia doing the right things right (inspirata din pretioasa definitie a lui Peter Drucker  „Eficiența înseamnă a face lucrurile bine; Eficacitatea înseamnă a face lucrurile corecte ”) nu ramane doar in cartile de management iar eficacitatea si eficienta sunt cu adevarat doua instrumente valoroase cu care compania isi asigura productivitata si isi construieste viitorul.

 

De ce?

 

Pentru că acea organizație își pune mai întâi întrebarea „Ce vreau sa obtin?“ (effectiveness) și apoi „Unde as putea optimiza?” (efficiency). Acea organizatie construieste obiective coerente, inteligente si realiste integrate intr-o planificare strategica pe termen lung (este eficace) si apoi se concentrează pe optimizarea proceselor, reducerea sau eliminarea costurilor inutile pentru a obține rezultatele dorite cu o cantitate optimă de intrări sau resurse (este eficientă).  Într-o astfel de organizație, joburile, taskurile zilnice, procesele sunt construite în jurul acestor obiective iar angajații fac ceea ce trebuie așa cum trebuie.  Nimic nu se irosește, nimic nu e inutil, totul e ok.

Chiar dacă nu faci parte dintr-o astfel de organizatie, poti face alegeri sau poti contribui la crearea unei organizații cu sens. La fel poti face și cu viața ta. Dacă trăiești o viață deconectată, lipsită de sens, depinde doar de tine să faci o schimbare. Dificil nu este cum o faci, pentru că suntem programați genetic să găsim întotdeauna o cale, o soluție. Este dificil până găsești răspunsul la una dintre cele mai importante întrebări din viața noastră „cine sunt eu?” și apoi vei vedea ce sa faci mai departe. Pe baza acestei decizii, viața ta va căpăta un sens, sau mai multe. Și munca ta, la fel.

 

Eficiența organizațională se referă la a afla cum puteți fi mai eficient utilizând mai puține resurse, precum și mai puțin timp și mai puțini bani pentru a atinge același obiectiv. Eficiența organizațională este bazată pe timp, bazată pe efort și măsurabilă. Principala întrebare pe care trebuie să o puneți atunci când încercați să determinați eficiența este următoarea: „Cum pot maximiza rezultatele dorite, folosind cea mai mică sumă de bani și timp?”

 

Eficiența organizațională este o măsură a relației dintre intrările organizaționale (resurse) și rezultate (bunuri și servicii furnizate) și, în termeni simpli, cu cât putem obține mai multe rezultate cu o cantitate dată de intrări sau resurse, cu atât suntem mai eficienți. De exemplu, dacă putem produce 100 de mașini cu valoarea X a resurselor, suntem mai eficienți decât altcineva care produce doar 80 de mașini identice cu aceeași valoare a resurselor. Eficiența se referă la termenul de productivitate și un accent major al tuturor managerilor este menținerea sau îmbunătățirea nivelului de productivitate al unității și organizației lor de lucru.

 

Sa faci lucrurile intr-un mod eficient utilizand cea mai mică cantitate de timp, bani și resurse) susține profitul, dar eficacitatea poate determina și creșterea organizației pe termen lung. Inainte de a cauta modalități de a face lucrurile eficient, e vital sa identifici ceea ce trebuie făcut construind planuri strategice. Nu are rost să optimizezi lucruri care nu fac parte din obiectivele tale. Eficiența are o abordare introspectivă, adică măsoară performanța operațiunilor, proceselor, lucrătorilor, costul, timpul etc. în cadrul organizației..În timp ce îmbunătățirea eficienței înseamnă a face lucrurile mai repede, a utiliza mai puține resurse, în mai puțini pași, eficacitatea înseamnă alinierea proceselor de imbunatatire la obiectivele corporative. În loc de eficiență de dragul eficienței, eficacitatea implică o abordare strategică, la toate nivelele organizatiei. Și nu în ultimul rând, implică un sens în tot ceea ce organizația îsi propune să ofere clienților, partenerilor de afaceri, angajaților și ei înșiși.

Deci ... tu unde alegi să lucrezi? smiley

 

Alte articole

Sunt un reprezentant de seamă al Generației X (spre finalul perioadei, aș putea spune chiar la granița între X  si Y (...

Let's start with defining assertiveness  Assertiveness is an ability that can be learnt at any age and step by step integrated in...

After 35 years since its first appearance, probably everybody heard so far and many of us even used the Grow coaching model in...

Milenialii sunt cei care au schimbat modul în care privim productivitatea și performanța, dar...

Cine a fost Walt Disney?

 

Walt Disney este cunoscut ca unul din cei mai remarcabili și de succes leaderi...

Am fost un copil care prefera programul de percepție “departe de”. Departe de conflicte, note proaste, critică, umilire, riscuri...

Ce credeți că au în comun filmele How to train your dragon?, Frozen, Tangled, Kung Fu Panda?

 

Darurile....

Cu siguranta, dupa atatea experiente si lectii invatate as alege sa lucrez intr-o organizație cu ... sens. Cred in ...