Consilierea vocațională
Trăim într-o lume în care auzim foarte des termenii de coaching, carieră, vocație, ocupație, consiliere, consultant în diverse domenii și pe diverse componente ale vieții. Și de multe ori apar ambiguități, confuzii sau acești termeni sunt suprautilizați și își pierd valoarea.
Mai intâi să clarificăm ce este și ce nu este consilierea?
În manualul consultantului în cariera conceput de Andreea Szilagy, unul din pionierii acestui domeniu de nișă, consilierea este definită ca un proces desfășurat într-un cadru metodologic bine construit, prin care o persoană specializată oferă suport unei alte persoane pentru a adopta decizii privind viața personală și profesională, printr-o abordare holistică, care include aspecte privind stilul de viață, carieră, dezvoltare personală.
În ce scop?
Pentru atingerea unui echilibru profesional și personal.
Ce NU este consilierea?
Nu este un proces reactiv, dimpotriva este un proces mai mult proactiv, prin care se incearcă prevenirea pontețialelor probleme și sprijinirea persoanei în a adopta un plan de acțiune care să-i asigure succesul într-un domeniu sau altul.
Nu se ocupă de situații de tulburări ale sănătății neuropsihice.
Nu este medic și nu oferă tratament medicamentos pentru tratarea tulburărilor mentale. Pentru rezolvarea acestor situații, se va consulta un psihiatru.
Nu este un cufăr cu sfaturi. Consilierul are rolul unui expert guide, care nu dă sfaturi, doar îndrumă persoana pentru a lua singur cea mai bună decizie.
Cuvântul vocație vine din limba latină, vocātiō, și înseamnă chemare, convocare. În creștinism, ideea de vocație era asociată cu misiunea divină de a servi Biserica și binele umanității iar în sens mai larg includea folosirea darurilor în cadrul profesiei, vieții de familie, bisericii și responsabilității civice, pentru binele comun.
În contextul consilierii, vocația reprezintă o chemare, predispoziție sau un sentiment puternic de potrivire cu o anumită carieră sau ocupație care implică dedicare, angajament și o stare constantă de împlinire, de sens. Ne simțim atrași de un anumit domeniu, pentru că avem în noi acele talente, abilități, resurse pe care le putem folosi pentru a ne realiza chemarea. Vocația reprezintă ceea ce suntem în momentul de față dar și ceea ce putem deveni în viitor, construind în prezent.
Consilierea vocațională te ajută astfel să descoperi cine ești, ce îți dorești, ce poți să faci cu abilitățile și talentele tale, cum să obții ceea ce îți dorești, făcând ceea ce îți place și te pasionează și construindu-ți astfel propriul drum. Iar rezultatul acestui proces este starea de împlinire, sens, satisfacție, echilibru în toate aspectele vieții tale, nu numai în ceea ce privește cariera.
Consilierul are expertiză în multe domenii, în mediul public sau privat, lucrează atât în sesiuni individuale cât și cu grupurile, administrează instrumente de evaluare a personalității, proiectează și implementează împreună cu clientul planuri de dezvoltare individuală, pentru toate categoriile de vârstă.
În funcție de domeniile de specializare, vorbim de consiliere educațională, consiliere vocațională sau de carieră, consiliere familială, de reabilitare, de criză, consiliere pastorală, consiliere organizațională.
În consilierea educațională apar deseori situații dificile în care se regăsesc în special adolescenții și tinerii, având caracteristici cognitive (neclaritate, ceaţă psihologică, ambiguitate), afective (tensiune, nemulţumire, nelinişte), volitive (indecizie, îndoială), care conduc spre blocajul comportamental (subiectul nu poate rezolva singur problema). Ca urmare el se adresează unui specialist – consilierul educaţional - care să-l ajute să rezolve această situaţie dificilă.
Primele preocupări și acțiuni în domeniul orientării vocaționale au apărut în Statele Unite în prima parte a secolului XX iar fondatorul orientării vocaționale este considerat a fi Frank Parson, (1854-1908), cel care înființează un Birou Vocațional în Boston, cu scopul asistării persoanelor care doreau să își aleagă o ocupație, să se pregătească pentru aceasta și să își construiască o carieră de succes.
În acest moment, consilierea americană este o instituție solidă, sprijinită de un cadru legislativ, de programe educative acreditate, de asociații profesionale și de un cadru etic bine pus la punct. Iar faptul că acest model a fost preluat și adaptat specificului local din multe țări din Europa și Asia, inclusiv în România, garantează un impact durabil și consistent în dezvoltarea consilierii ca știință și practică.
Programele de consiliere vocațională pe care le oferim – Pas cu pas, Career Fit, Career Change, Safe Place – se bazează pe programul de certificare GCDF – Global Career Development Facilitator – în conformitate cu standardele CEE, Center for Credentialing and Education.
Cu ajutorul tehnicilor și metodelor GCDF, te vom sprijini în dorința și efortul tău de a te cunoaște și înțelege pe tine precum și contextul socio-economic pentru a lua decizii educaționale, de carieră și de viață potrivite pentru tine. Implică mult mai mult decât a decide ce facultate să urmezi sau ce job să cauți. Este un proces de-o viață, dinamic, care împlică mișcare, schimbare, flexibilitate. Viața ta se va schimba, situațiile se vor schimba iar tu vei continua sa iei decizii de carieră și de viață. Pentru că scopul esențial al programului de consiliere nu este acela de a te ajuta să iei decizii pe care trebuie să le iei acum, ci să îți ofere informațiile, abilitățile și resursele de care ai nevoie pentru a lua decizii pe tot parcursul vieții.
Beneficiile programelor de consiliere:
♦ Învăţarea unor modele comportamentale constructive precum stabilirea unor scopuri în viaţă, ascultarea activă, feedbackul, autoafirmarea, concentrarea atenţiei, dezvoltarea capacităţilor intelectuale, relaxarea, opţiunea şcolară/profesională, rezolvarea de conflicte, dezvoltarea creativităţii, petrecerea timpului liber;
♦ Autocunoașterea. Instrumente de introspecție, identificarea potențialului și dezvoltarea lui în direcția cea mai potrivită;
♦ Informarea și orientarea către o ocupație sau carieră;
♦ Cultivarea încrederii într-o decizie în carieră;
♦ Strategii de adaptare la actualul loc de muncă sau la contextul actual (familial, social, economic);
♦ Strategii de învățare a unor abilități noi, de rezolvare a unor sarcini concrete;
♦ Tehnici de depășire a obstacolelor;
♦ Strategii de reducere a stresului, de rezolvare a unor crize existențiale și de motivare;
♦ Strategii de echilibrare a rolurilor personale cu cele profesionale;
♦ Atingerea unui nivel optim de sănătate mentală;
♦ Optimizarea relațiilor interumane.
La ce să te astepți?
Consilierul tău te va:
♦ Ajuta să înțelegi cine ești și ce vrei să faci cu educația, cariera și viața ta;
♦ Asculta și va fi alături de tine când îți vei exprima gândurile, ideile, sentimentele, îngrijorările legate de cariera ta, alegerile educaționale;
♦ Sprijini să selectezi, organizezi și să pui ordine și logică în gânduri și sentimente;
♦ Indruma să identifici factorii care îți pot influența dezvoltarea carierei, să îți evaluezi interesele, abilitățile, valorile;
♦ Ghida să localizezi resursele interne și externe, sursele de informații, rețeaua de cunoștințe;
♦ Ajuta să stabilești pașii următori și să îți dezvolți un plan de atingere a scopurilor.
Consilierul tău NU:
♦ Îți va spune ce să faci, să nu faci sau ce facultate, job, obiectiv de carieră să alegi;
Înainte să vii la noi, e posibil să îți fi spus sau să îți fi trecut prin minte una sau toate afirmațiile de mai jos:
♦ “Habar nu am ce vreau să fac cu viața mea.”
♦ “Nu știu ce facultate mi se potrivește.”
♦ “Am câteva idei legate de domeniul în care vreau să lucrez dar nu sunt sigură ce să aleg.”
♦ “Știu la ce facultate să dau, dar nu am nici cea mai vagă idee ce vreau să fac după facultate.”
♦ “Aș vrea să știu ce fel de joburi aș putea avea dacă aleg o anumită specializare.”
♦ “Nu am prea multe informații despre mine, piața muncii, ca să știu ce să fac în viitor.”
La toate acestea și la altele, vom răspunde Pas cu Pas, împreună.